Az odafigyelés és a szeretet gyógyító ereje!- Történet egy fiatal házaspárról, akik kapukat nyitnak az emberek fejében!

|

Olyan ritka ma már harmóniában élő párokat látni. Ez valahogy látszik. Ahogyan hozzáérnek egymáshoz, ahogy tisztelettel beszélnek a másikhoz és, ahogy kiegyensúlyozottak és szabadok. Ha még emellé bátrak is és közösen vállalkoznak Magyarországon, na az az igazi respect. Süli Noémi gyógytornásszal és férjével, Süli László terapeutával beszélgettem, az Egyre Jobban Stúdió alapítóval!


Fantasztikus ide belépni. Ez maga a Nyugalom szigete. Szétnézve a Stúdióban egyre jobban érdekel, pontosan mivel foglalkoztok.

Süli László: Kezdem én, mert az utunk különböző szakmailag a Stúdió nyitásáig. A Pick Szeged Kézilabda csapatánál és a szegedi VIZI POLO egyesületnél  dolgoztam mint gyógymasszőr. Akkoriban élsportolókkal foglalkoztam, amit nagyon szerettem, de ezt követően rengeteg helyen képeztem magam tovább, ami egyre több és több kaput nyitott meg számomra a gyógyításban. Fontos mérföldkő volt, a megismerkedésem Noémivel, hiszen ő is a gyógyítás egy területét választotta magának hivatásként. Aztán terveink között szerepelt a külföldre költözés, mert abban az egyben voltunk biztosak, hogy együtt szeretnénk csinálni valamit, de végül Noémi anyukájának köszönhetően, máshogy alakult, amit azóta egyáltalán nem bántam meg.

Süli Noémi: Én a főiskola elvégzése után személyi edző voltam, de már akkor láttam, hogy a gyógytorna és az edzés hatalmas közös erővel bír. Fiatalként persze valóban külföld lett volna a legideálisabb opció, hogy pénzt gyűjtsünk, de valahogy nem tudtam elképzelni magam egy másik országban. Amikor láttam, hogy Laci mennyit tud segíteni másoknak a masszázs terápiával, biztos lettem benne, hogy létre kell hoznunk egy közös teret erre. Édesanyám volt az egyik legnagyobb segítőnk és miután 2014. Júniusában összeházasodtunk, szeptemberben megnyílt a Stúdió.

Arról biztosíthatlak Titeket, hogy a hely már most elvarázsolt. Bizalmat kelt és nyugalmat áraszt, pedig szétnézek és látom, hogy van egy nagy edzéstér, vannak gépeitek, sporteszközök. Azt sugallja ez a környezet, hogy valami sokkal személyesebb foglalkozásban lehet itt részem, mint egy tömegeket megmozgató edzőteremben. Ez a kialakítás tudatos volt?

S.L.: Mindenképpen az volt. Ha valaki bejön hozzám egy problémával, mondjuk fáj a dereka, vagy a térde, háta, ne érezze magát kellemetlenül, mert meg kell mutatnia a testét, vagy beszélni kell a problémáiról és, ha ezeket a gátakat már a környezettel is oldani lehet, akkor miért ne tennénk meg.

S.N.: Az is fontos, hogy emögött rengeteg pszichológiai tényező áll. Ha valaki már csak attól jobban lesz, hogy bejön ide, nekünk már megérte. Továbbá hozzám sokan jönnek sülycsökkentés, alakformálás céljából és nem te vagy az egyetlen, akiket nem motivál egy tömött edzőterem, sőt. Teljesen megértem, hogy sok esetben ez mennyire demotiváló lehet.

Minden ember más, így minden edzés vagy terápia is személyre szabott, állapottól, kortól, céltól függően, ehhez pedig egy otthonos helyre van szükség.

Gondolom abban a hitben azért ne ringassam magam, hogy itt a kényelmes fotelben, citromos vizet kortyolgatva fogok fogyni. Segítsetek nekem elképzelni, hogy mi történik az intenzív munka során!

S.N.: Valóban nem látsz tipikus konditermi gépeket, de azért nekünk is vannak eszközeink és picit más a hitvallásunk. Leginkább saját testsúllyal dolgozunk. Az a cél, hogy bármelyik edzésforma lesz neked kényelmes, az izmokat ne izoláltan eddzük, hanem a maguk természetes módján. A funkcionális tréningünk lényege pont az, hogy az itt lévő gépek segítségével, személyre szabott ritmusban érjük el a kitűzött célt. Az E-Fit például jó lehetőség azoknak, akiknek nincs sok idejük sportolni, de szeretnének formálni az alakjukon. Heti 2×20 percben is látványos eredményeket lehet elérni ezzel a módszerrel. Ezen kívül szívesen ajánlom a Power Plate-et, ami pedig egy vibráción alapuló edzésre ad lehetőséget, aktiválva a testet a minél több izom összehúzódására. Szerencsések vagyunk, mert már 5 fős a csapatunk és olyan emberekkel bővültünk, akiknek megbízom a tudásában, így rajtunk biztosan nem múlik a célok teljesítése.

Laci! Tudom, hogy szorosan együtt dolgozol Noémivel és az edző lányokkal, hiszen a te munkád kiegészíti az övékét, de mégis más eszközeid vannak a gyógyításra.Mesélj erről!

S.L.: Nagyon nehéz ezt kifelé kommunikálni, sőt annyira sokrétű, hogy nem is nagyon lehet teljeskörűen átadni. Már régóta foglalkozom többek között FDM terápiával, ami egy 6 lépcsős folyamaton alapuló módszer. Ezt a technikát úgy alkotta meg a felfedezője, hogy a páciens által adott testi jeleket, valamint a fájdalom megjelenését alapul véve különböző modellekbe sorolható a gond és ennek megfelelően kezelhető. Az jelenti számomra a legnagyobb sikerélményt, hogy folyamatosan újabbnál újabb összefüggéseket fedezek fel, hiszen minden mindennel összefügg.

Természetesen az is fantasztikus, amikor valaki bejön egy fájdalommal és mire feláll nem fáj.

Az egyik példa erre egy hölgy, akinek a fülzúgását szüntettük meg masszázs terápiával.

Úgy képzelem el, hogy őrült munka lehet számotokra kinyitni az emberek fejében a kapukat. Nekem nem jutott volna eszembe mondjuk fülzúgással masszázs terapeutához fordulni. Milyen csatornákon kommunikáltok kifelé?

S.N.: Én a magam részéről nem szeretem a túl erős marketinget. Nyilván megjelenhetnénk több platformon is, de számodra úgyis az lesz a leghitelesebb, ha valaki elmeséli neked, hogy itt járt és a mi segítségünkkel elérte, amiért bejött. Lefogyott, megszűnt a fájdalma, megerősödött, stb… A szájról szájra terjedésben hiszünk.

Természetesen van egy weboldalunk, van Facebook oldalunk és sokan szeretnek minket, emiatt szívesen terjesztik a jó hírünket, ami többet ér minden fizetett hirdetésnél.

S.L.: Általánosságban tartanám fontosnak terjeszteni az emberek körében, hogy ne törődjenek bele, ha valami fáj. Nagy bátorság lenne kijelenteni, hogy mindenkin tudunk segíteni, de általában találunk megoldást. Ha úgy érzem nem nálam, akkor átirányítom Noémiékhez, vagy fordítva. Összedolgozunk, mindenkiről konzultálunk együtt. Ez a fajta odafigyelés nagyon ritka és hálásak érte az emberek, szívesen ajánlanak minket másoknak, ez a leghatékonyabb csatornánk.

Nemrég elindult a “Mozogj Otthon” részlege a Stúdiótoknak! Jól értem, hogy ha szeretném, akkor házhoz jön az edzőtök?

S.N.: Jól bizony! Tényleg pár hete indult csak, de sokan érdeklődnek és bíztam is ebben. Leginkább kismamák, akik nehezebben szakadnak el otthonról. Az ötlet is részben ebből jött, mivel sokáig otthon voltam a kisfiunkkal, a nappaliban kellett megoldanom a sportolást. Közben az jutott eszembe, hogy milyen nehéz lehet annak, aki kevésbé hozzáértő és szeretne baba mellett tornázni. Ezeknek a hölgyeknek sokat segít, ha valaki vele edz és, ha még otthon is maradhat közben, az már ajándék.

S.L.: Sok futót látunk nap, mint nap az utcán, akiknek javítható lenne a technikája, hogy ne ártson magának hosszútávon. Nekik is szól a Mozogj Otthon. Vannak olyan élethelyzetek is, amikor gyógytornászra van szükség egy műtét vagy sérülés után és az állami egészségügyi szférában hatalmas várólisták vannak a házhoz hívható gyógytornászokra. Ilyen esetben azonnal meg kell kezdeni a rehabilitációt, ilyenkor jöhetünk mi a képbe.

Fiatalok vagytok, sikeresek, boldognak tűntök és van egy gyönyörű kisfiatok, azzal foglalkoztok, amit szerettek és nap, mint nap töltődtök az eredményekből. Szerencsés ez a helyzet és inspiráló. Ti érzitek ezt?

S.L.: Abban biztos vagyok, hogy nem csak hivatást választottam nagyon jól, hanem párt is. Teljesen kiegészítjük egymást mind emberileg, mind szakmailag. Enélkül az egység nélkül a Stúdió sem lenne. Ezért lehet az is, hogy nem figyelünk konkurenciát, nem foglalkozunk annyira másokkal, vagy legalábbis mi nem mások alapján formáljuk magunkat.

S.N.: Óriási kockázat volt mindent egy lapra feltenni. Közös projektbe pénzt tenni, ami, ha bukik, akkor mindketten bukunk. Jól sült el és nem mondom, hogy könnyű volt az eleje. Hozzá kellett szoknunk, hogy a közös otthonon kívül lett egy közös munkahelyünk is. Volt, hogy Lacira rá kellett szólnom, hogy ne jöjjön oda hozzám edzés közben, hogy vettem e tejet. (nevet) Ennél szerintem nem is lehetne jobb a felállás.

Fontos, hogy az embert motiválják a szülei vagy a barátai. Magyarországon is lehet nagyot álmodni és nem kell mindig külföldre menni.

Forrás: https://www.inspiringszeged.hu/2017/10/04/az-odafigyeles-es-a-szeretet-gyogyito-ereje-tortenet-egy-fiatal-hazasparrol-akik-kapukat-nyitnak-az-emberek-fejeben/

A szerző engedélyével