Dorn terápia

Mi a Dorn terápia?

Manuális korrekciós technika ami az ízületek területén, kézzel végzett korrekciós sorozatból áll. Fő szempontja a fiziológiás elváltozások strukturális helyreállítása. Első sorban horizontális és szagitális síkban korrigálunk. Ha már teljes mértékben ez nem valósítható meg akkor a megváltozott viszonyokat és a belőlük fakadó rendellenességek hatásait csökkentjük.

Hatásai: ízület korrekciója, izomzat lazítása, meridián kezelése, beidegzés és hozzá tartozó szerv energiaellátásának javítása, pszichés működés javítása.

A következő esetekben javasolt:

  • Mozgásszervi problémák: Gerinc elváltozások, fej hát derék fájdalom, ízületi fájdalmak, ideg becsípődés, izomgörcsök, sportsérülés után, ficamok után, rossz tartás,
  • Pszichés tünetek: fáradtság, szorongás, zavartság,
  • Szervi elváltozások: Görcs, látás, hallás gyengülés, szédülés, émelygés, puffadás, nehéz légzés, kiválasztási problémák, vizesedés.

Dorn módszer és breuss masszázs elméleti működése

Gerinc megbetegedéseinek egyik leggyakoribb terápiája. A német Dieter Dorn dolgozta ki. A feledésbe merülő népi gyógymódot fejlesztette tovább. Enyhébb elváltozásoknál egy-két alkalommal végzett terápia után, súlyosabb esetben négy-öt alkalom után már komoly javulás várható pusztán a gerinc korrigálásával.

Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében nagyon sokszor találunk a gerinc területén elváltozásokat, blokádokat, melyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését zavarják. Minden csigolyához tartozik egy-egy belső szerv, szervi-, illetve pszichés működés. Helytelen testtartás megbontja testünk központi pillérének nevezett csigolyaoszlop egyensúlyát.

Egyszerű példa: pl. fülzúgás, látászavarok, gyakori megfázás, gyomorégés stb.A Dorn módszerrel ezeket próbáljuk kezelni a strukturális viszonyok rendezésén, helyreállításán keresztül. A módszer központi része a gerinc kiigazítása. Cél az egyenlő végtaghossz megteremtésével az emberi test természetes terhelési viszonyainak helyreállítása. A módszer az egész test viszonylatában elemzi az aktuális panaszokat és próbálja azok valódi okát feltérképezni. Ezért mindig alulról fölfelé építkezik, lépészről lépésre korrigál.

Ok- okozati összefüggés a Dorn szemszögéből

Csak az alsó végtagok és a medence korrekcióját követően kerülhet sor a gerincoszlop kezelésére, a csigolyák korrekciójára. A csigolya blokád elhárítása/feloldása a cél. A csigolyák összeköttetésben állnak egymással és mozgékonyak. Ezek a környező szövetek által is pozicionáltak. A korrekcióknál, a csigolyákat külső nyomással vissza kell állítani fiziológiás helyzetükbe, azonban nem a környezetüktől függetlenül. Egy-egy csigolya helyzetének eltérése esetén az izmok sem működnek szimmetrikusan. Rosszabb esetben pedig az aszimetrikusan működő izmok megerősítik a csigolyák hibás helyzetét. Ez pedig már egy komplex neuro-muszkuláris folyamat eredménye. Létrejön egy ördögi kör, amit lehetőleg gyorsan meg kell szüntetni. A hatékonyság és a gyorsaság érdekében a Dorn terápia nagyon jó eszközként áll rendelkezésre. A csigolya blokád kifejti hatását az adott csigolyával szegmentális összeköttetésben álló belső szervre, illetve a gerinc mentén futó meridiánok energiakeringésére is. A blokád feloldásával ennek a kettő, a gerincoszlophoz közvetett formában kapcsolódó területnek a működését is lehetőség van jótékonyan befolyásolni.

Önkorrekciós gyakorlatok. A terápiához minden esetben hozzá tartoznak az egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatok. Egyrészt a kezelés közben és utána, másrészt a páciens által önállóan, lehetőség szerint naponta. A terápia így még komplexebbé válik, hiszen nem csupán a kezelés alkalmával végzett korrekciók kapnak hangsúlyos szerepet.