Mi is az a Mummy Tummy tréning gyakorlatban?

|

Miért annyira fontos a szülés utáni komplex regeneráció szakemberrel?

Kovács Andrea gyógytornászunk Mummy Tummy okleveses tréner megosztja veletek a tapasztalatait a másik oldalról is, amiket ő tapasztalt Az Anyuciknál! ❤

Számunkra, ami igazán lényeges a hasizmotokkal kapcsolatban, hogy képesek legyetek a mindennapjaitok során megfelelően használni a “core izmaitokat”,

vagyis, hogy funkciójukban jól működjenek és egészségesek legyetek! ??❤

Sziasztok Anyucik! 🙂

Mivel jó páran bejelentkeztetek hozzánk állapotfelmérésre, (amiért nagyon hálásak vagyunk Nektek <3 ), arra gondoltam, írnék nektek

  egy pár sort, hogy mégis mire kell számítanotok az első otthoni torna alkalmával.

Noémi már rengeteg hasznos információt megosztott veletek a Mummy Tummy-val kapcsolatban, amiből már láthatjátok, hogy mi egy nagyon komplex rendszerrel dolgozunk, aminek nem csak az a célja, hogy rendbe hozzunk egy szétnyílt hasizmot.

Sok esetben egyébként ez nem is lehetséges, mivel a kötőszövetek kollagén tartalmától függ, hogy mennyire képes regenerálódni a megnyúlt linea alba.

Számunkra, ami igazán lényeges a hasizmotokkal kapcsolatban, hogy képesek legyetek a mindennapjaitok során megfelelően használni a “core izmaitokat”, vagyis, hogy funkciójukban jól működjenek és egészségesek legyetek! <3 🙂

Pont tegnap voltam egy Anyukánál, akiről annyit tudtam, hogy szülés után pár hónappal van és fáj a dereka. Szerencsére egy nagyon tudatos Anyukával volt dolgom, aki nagyon szépen megfigyelte és képes volt rájönni az összefüggésekre a derékfájása és a mindennapi életvitele között. Persze ettől függetlenül igyekeztem nagyon alaposan kikérdezni, olyan apróságokat is megkérdezni, amiről esetleg nem is gondolhatta, hogy kapcsolatban állhat a derékfájásával.

Ezután megvizsgáltam a testtartását, különböző speciális teszteket néztem, valamint a mozgását különböző gyakorlatok során és egyértelműen kiderült, hogy egy igazán sportos Anyukával van dolgom.

Nem volt különösebb gond az izomerőkkel, nagyon nagy mozgásbeszűküléseket sem véltem felfedezni, de ahogy telt az idő, felébredt a kislánya, és megtudtam figyelni a “mindennapjai során”.

Feltűnt, hogy hiába tudta például jól megfeszíteni a haránt hasizmát (m. transversus abdominis), valamint az egész izomfűzőt (core izmokat) jól használni egy-egy gyakorlat során, a mindennapi tennivalói során ezt a tudást egyáltalán nem használta ki.

Egy másik vendégemmel való tapasztalatomat is szeretném leírni Nektek. Vele már pár hónapja együtt dolgozunk. Rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban az izomzata, az alakja is rengeteget változott, és természetesen foglalkoztunk a szülés után felmerülő problémákkal is. 

Neki is fájt a dereka, mondogatta is az állapotfelmérés alkalmával, aztán az úgy tűnt, hogy a tornák hatására csökkent, elmúlt. Ha rákérdeztem, azt mondta jól van, így azt egy kicsit a háttérbe szorítottuk és mással kezdtünk el foglalkozni.

Aztán az utóbbi pár alkalommal megint elkezdte mondogatni, hogy fáj a dereka. Bevallom egy picit csalódott voltam, mert hát edzünk már mióta, erősítünk, tényleg mindenre igyekszem odafigyelni, helyes gyakorlatvégzésre, testtartásra, légzésre stb.

Természetesen vele is rengeteg core fejlesztő gyakorlatot végeztettem, és nagyon szépen látszódik is a fejlődés a gyakorlatok végzése során.

Egyetlen egy dolgot felejtettem el az utóbbi időben.

Tudatosítani ,hogy mit-miért csinálunk! Természetesen azért is, hogy csinos és “beachbody”-ja legyen a nyárra :D, de a “ hiperszuper” gyakorlatoknak, amikkel dolgozunk, az igazi céljuk, hogy felkészítsenek titeket a hétköznapi mozgásokra. Itt pl. egy olyan banálisnak tűnő mozgásra kell gondolni, hogy kiemelitek a gyerkőcöt az etetőszékből, vagy cipelitek a hordozóban. 🙂

Nem mindegy, hogyan végzitek ezeket a mozgásokat, pedig napjában többször is meg kell tennetek, és így akár 4-8kg-ot (vagy akár még többet is… 🙂 ) is emelgethettek egy nap. Ez pedig alapvetően nem kis terhelés, sok esetben egyébként mindenféle “felkészülés” nélkül. 🙂

Ezzel a két kis történettel annyit szerettem volna csupán, hogy lássátok ti is, hogy mint minden Nőnek természetesen fontos, hogy jól nézzünk ki, és mi is igyekszünk ebben segíteni nektek, de számunkra nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egészségesek legyetek.

Ehhez azonban igazán ti kelletek, mert egy torna csak 60 percből áll, és hiába próbáljuk korrigálni a mozgásaitokat, helyrehozni az izomegyensúly felborulásokat, javítani a mozgásbeszűküléseket stb., ha a nap maradék részébe visszatértek ugyanazokhoz a rossz szokásokhoz, mozgásmintákhoz. 🙂

A két vendégem példájához visszatérve tehát, hiába bármilyen erősítés, törzsizom fejlesztés, ha a napi rutinba nem sikerül az órákon megtanultakat beépíteni, a fájdalom sajnos megmarad, vagy kiújul.

Gyógytornászként az én feladatom pedig az, (a megfelelő gyakorlatok kiválasztásán, és azok helyes kivitelezésének megtanításán kívül), hogy az előbbit minél inkább tudatosítsam bennetek. 🙂

Legyetek Egyre Jobban ! ?

Szeretettel: Kovács Andrea- gyógytornász