Professzionális masszázs

A masszázs és a fascialazítás (kötőszöveti lazítás) bár sok mindenben hasonlítanak, még egy-két azonos fogásuk is van, de alapvetően különböző testkezelést jelentenek, hatásuk pedig pláne nagyon eltérő lehet.

A két kezeléstípust összehasonlító tanulmány is beszámol, melyben krónikus derékfájós embereknél alkalmaztak 10 napon keresztül napi 30 perces kezelést, az egyik csoportnál hagyományos gyógymasszázst, a másiknál kötőszöveti lazítást. Minden résztvevővel a 10 napos kurzus előtt és után is kitöltettek kérdőíveket, melyek a fájdalom természetével, intenzitásával, a mindennapi funkciók ellátásával kapcsolatosak.

A 10 napos kezeléssorozat után mindkét csoportban egyértelműen jobb közérzetet, a fájdalom csökkenését tapasztalták, a javulás mértéke azonban egyöntetűen és jelentősen nagyobb volt a fascialazításon résztvevő páciensek esetében.

Lehet külön fasciát kezelni és lehet kombinálni a masszázzsal!

Nálam fokozatosan alakult ki a gondolat, hogy kombinálható a kettő és ha a terapeuta tanulta a két eljárást és külön -külön is gyakorolta, gyakorolja megszületik a kombináció.

Kialakul egy olyan érzékelés a kézben, ujjakban, ami a masszázs során nem kap akkora figyelmet és nem fejlődik automatikusan mivel a szöveti különbségek érzékelése nem tananyag a masszázs rendszerében.

A fascialazításban vannak azért ezekhez hasonlatos fogások, de a legfontosabb különbség, hogy a kompressziós erőt kombinálja a nyújtóerővel. Belemélyedünk a szövetbe úgy, hogy a kötőszöveti réteget elérjük, és fenntartva ezt a szöveti mélységet toló, húzó, forgató stb. mozdulatokat végzünk, a területtől függően hosszabb vagy rövidebb vonalon.

A cél a kötőszövet keringésének javítása, szövetek közti folyadék mennyíségének kiegyensúlyozása, a letapadt elemek felszabadítása, az összetapadt fasciarétegek egymáson való elcsúszásának segítése – mindezek által az ízületek körüli lágyrészek tónusának és mobilitásának helyreállítása, mely sokszor szinte varázsütésre oldja a fájdalmat, feszültséget.

Eredmény: könnyed mozgás,megkönnyebbült test érzet, fokozhatóbb terhelés. Mivel rengeteg idegvégződés van a fasciákban, az idegrendszer is végtelenül megkönnyebbül (a fizikai feszülés gyakran együtt jár a pszichés feszültséggel!).

Mikor ajánlott a kezelés:

·        Fáradékony test- végtag érzet.

·        Dagadás, bevizesedés esetén.

·        Rendszeres erős fizikai aktivitás estén.

·        Nyújtásra rendszeresen feszülő, húzódó izom, ín, vagy ízületi terület.

·        Neuralgikus panaszok esetén.

·        Kötőszövet zsírosodása esetén.

·        Beszűkült ízületi mozgás során.

·        Ízületi hajlítás, nyújtás, forgatás során jelentkező panaszok esetén.

Havi egy kezelés ajánlott (max. 60 perc).

Forrás: Almási Csilla gerinckoncepció
(A kutatás forrása: Romanowski M. et al: A comparison of the effects of deep tissue massage and therapeutic massage on chronic low back pain. Stu

Svéd- és sportmasszázs

A fascia ami izompólyát jelent minden izmot körülvesz és behálózza az egész testet. Kezelés során felmelegszik és hatékonyabban veszi fel az izom formáját, alakját, ami később funkciós javulást eredményez.

A helyi vérellátás fokozásával javul az izomszövet ellátása és regenerációja. Az izomsejt nyúlni nem képes csak a köztes kötőszövet, ínszalag. Az izomszövet rövidülni és szakadni tud.

A rövidülés során csomók keletkeznek benne, úgynevezett mialgiás fájdalmas aktív vagy passzív csomók, amik folyamatos nyomás alatt tartva feloldódnak.

Fekve történő kezelés során testünkben a vér és sejt közötti nyomás optimálisabb így a salakanyag elfolyása és a szöveti nyirok teher elszállítása fokozódik.

Mint kezelő, a kezelt öngyógyító folyamatait aktiválom, gyorsítom.

Nyirok terápia

Földi féle komplex nyirok ödéma terápia

Nyirok masszázs és kompresszió

Mi az ödéma?

Látható, tapintható duzzanat, melyet a sejt közötti térben lévő, felszaporodott folyadéktöbblet okoz.

Két típusa van:

 • Primer : Vele született nyirok probléma okai: Kevés nyirok ér. Nyirok ér túlburjánzás és tágulat. Nyirok billentyű hiba.
 • Szekunder: Nyirok ödéma rákos kezelés (operáció, sugárterápia) után. Post traumatikus szekunder nyirok ödéma. Post-operációs szekunder nyiroködéma

Nyirok rendszer feladata: A fehérje és a folyadék transzportja a szövetekből a vérkörbe vissza. Zsírok transzportja a vékonybél nyirokereiből a vérkörbe vissza, valamint immunológiai feladatot is ellát.

Ödéma lehetséges okai:

 • Akut vénás megbetegedések: Thrombophlebitis, mélyvénás trombózis alsó végtagon.
 • Krónikus vénás megbetegedések: Varikosis, krónikus vénás gyengeség, post traumatikus szindróma.

Klippel- Trénaunay szindróma (érrendszer vele született rendellenessége)

Poszt traumatikus, poszt operatív ödéma (ütés, ficam)

Krónikus gyulladás: RA, Sudeck, Skleroderma,aktivált artrosis, pangásos dermatózis (nem bakteriális)

A kompresszió és manuális nyirok masszázs hatásai: Áramlási sebesség felgyorsul a mély és fő vénákban.

Trombózis és embólia veszély csökken. Nyirokmotorika javulásával a nyirokpercvolumen transzport emelkedik.

Vénás és nyirok visszaáramlás emelkedik. Izompumpa hatékonysága emelkedik. Javul a billentyűk funkciója ezáltal csökken a folyadék, vénás vér visszaáramlása a perifériába. Finomabb hegesedésnél a hiányzó bőr nyomását pótolja. A bőrszövet fibrotikus állapota javul. Új nyirok ér szinapszisok alakulnak ki.

Terület mérete: Nyomás érzékenysége és feszessége csökken. A hematóma és vérömleny hamarabb felszívódik. Sérülés után az ízület vagy végtag hamarabb mozgatható

(Az ödéma csak egy tünet, az okot keresni kell)

Dorn terápia

Mi a Dorn terápia?

Manuális korrekciós technika ami az ízületek területén, kézzel végzett korrekciós sorozatból áll. Fő szempontja a fiziológiás elváltozások strukturális helyreállítása. Első sorban horizontális és szagitális síkban korrigálunk. Ha már teljes mértékben ez nem valósítható meg akkor a megváltozott viszonyokat és a belőlük fakadó rendellenességek hatásait csökkentjük.

Hatásai: ízület korrekciója, izomzat lazítása, meridián kezelése, beidegzés és hozzá tartozó szerv energiaellátásának javítása, pszichés működés javítása.

A következő esetekben javasolt:

 • Mozgásszervi problémák: Gerinc elváltozások, fej hát derék fájdalom, ízületi fájdalmak, ideg becsípődés, izomgörcsök, sportsérülés után, ficamok után, rossz tartás,
 • Pszichés tünetek: fáradtság, szorongás, zavartság,
 • Szervi elváltozások: Görcs, látás, hallás gyengülés, szédülés, émelygés, puffadás, nehéz légzés, kiválasztási problémák, vizesedés.

Dorn módszer és breuss masszázs elméleti működése

Gerinc megbetegedéseinek egyik leggyakoribb terápiája. A német Dieter Dorn dolgozta ki. A feledésbe merülő népi gyógymódot fejlesztette tovább. Enyhébb elváltozásoknál egy-két alkalommal végzett terápia után, súlyosabb esetben négy-öt alkalom után már komoly javulás várható pusztán a gerinc korrigálásával.

Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében nagyon sokszor találunk a gerinc területén elváltozásokat, blokádokat, melyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését zavarják. Minden csigolyához tartozik egy-egy belső szerv, szervi-, illetve pszichés működés. Helytelen testtartás megbontja testünk központi pillérének nevezett csigolyaoszlop egyensúlyát.

Egyszerű példa: pl. fülzúgás, látászavarok, gyakori megfázás, gyomorégés stb.A Dorn módszerrel ezeket próbáljuk kezelni a strukturális viszonyok rendezésén, helyreállításán keresztül. A módszer központi része a gerinc kiigazítása. Cél az egyenlő végtaghossz megteremtésével az emberi test természetes terhelési viszonyainak helyreállítása. A módszer az egész test viszonylatában elemzi az aktuális panaszokat és próbálja azok valódi okát feltérképezni. Ezért mindig alulról fölfelé építkezik, lépészről lépésre korrigál.

Ok- okozati összefüggés a Dorn szemszögéből

Csak az alsó végtagok és a medence korrekcióját követően kerülhet sor a gerincoszlop kezelésére, a csigolyák korrekciójára. A csigolya blokád elhárítása/feloldása a cél. A csigolyák összeköttetésben állnak egymással és mozgékonyak. Ezek a környező szövetek által is pozicionáltak. A korrekcióknál, a csigolyákat külső nyomással vissza kell állítani fiziológiás helyzetükbe, azonban nem a környezetüktől függetlenül. Egy-egy csigolya helyzetének eltérése esetén az izmok sem működnek szimmetrikusan. Rosszabb esetben pedig az aszimetrikusan működő izmok megerősítik a csigolyák hibás helyzetét. Ez pedig már egy komplex neuro-muszkuláris folyamat eredménye. Létrejön egy ördögi kör, amit lehetőleg gyorsan meg kell szüntetni. A hatékonyság és a gyorsaság érdekében a Dorn terápia nagyon jó eszközként áll rendelkezésre. A csigolya blokád kifejti hatását az adott csigolyával szegmentális összeköttetésben álló belső szervre, illetve a gerinc mentén futó meridiánok energiakeringésére is. A blokád feloldásával ennek a kettő, a gerincoszlophoz közvetett formában kapcsolódó területnek a működését is lehetőség van jótékonyan befolyásolni.

Önkorrekciós gyakorlatok. A terápiához minden esetben hozzá tartoznak az egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatok. Egyrészt a kezelés közben és utána, másrészt a páciens által önállóan, lehetőség szerint naponta. A terápia így még komplexebbé válik, hiszen nem csupán a kezelés alkalmával végzett korrekciók kapnak hangsúlyos szerepet.

Kineziotape terápia

Története

A Kineziológiai Tape anyagot a japán kiropraktőr Dr. Kenzo Kase a japán Nitto Denko konszernnel együtt a 70-es években fejlesztette ki.
Fő célul azt tűzték ki, hogy a test öngyógyító folyamatait egy speciális anyaggal, ill. a hozzátartozó felhelyezési technikával segítsék.

A Kineziológiai Tape a bőr utánzata, és felhelyezésével „pozitív” szenzorikus információkat közvetít testünknek. A felhelyezési technikákat kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki, és az anyag, valamint a terápia is, ennek köszönheti nevét.

A terápia célja nem az egyes mozgások korlátozása, hanem az, hogy  lehetővé tegye az izületek és az izomzat fiziológiás mozgékonyságát, és ezáltal aktivizálja az endogén-, vezérlő- és gyógyító folyamatokat.

A Kineziotape Terápia

A Kineziológiai Taping terápia alapszemlélete az emberi testet olyan egységként szemléli, amely a test sokrétű egymással szoros kapcsolatban lévő struktúrák hálózata-pl. a bőr, a fascia, az izmok, a meridiánok, stb. Anatómiai ismeretek, valamint egy alapos megtekintés, a funkcionális vizsgálatok, a screening(szűrő)-és izomtesztek a bőr- és fascia-eloltásokkal együtt nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a test teljes körű működésrendszerét megértsük.

Felhasználási lehetőségek

 • Fájdalom
 • Mozgáskorlátozások
 • Funkcionális problémák esetén
 • Sportsérülések
 • Arthrozis
 • Gerinc-és porckorong problémák
 • Izomfeszülés
 • Ishialgia
 • SI problémák
 • Fejfájás
 • Migrén
 • Epicondilitis
 • Carpal-tunnel szindróma
 • Nyiroködémák
 • Bénulás
 • Menstruációs panaszok
 • Inkontinencia és további indikációk

Hatása

A Kineziotape pozitív hatását, a jó eredményeket többek között a következőkkel magyarázhatjuk:

 • Az izomzat normotonizálása
 • A mikrokeringés javítása
 • A nyirokrendszer aktivizálása
 • Az endogén-analgetikus rendszer aktivizálása
 • Az izomfunkció támogatása
 • A belső szervekre gyakorolt hatás

A látszatra egyszerűnek tűnő terápiát és az ehhez kapcsolódó számos felhelyezési technikát egységében kell megérteni, megtanulni, hogy optimális kezelési eredményeket érjünk el a terápia vagy a megelőzés során.

Felhelyezési komfort – és időtartam

Az anyag tulajdonságai miatt a K-Active Tape-t viselő személy a felhelyezés után néhány perc múlva már nem érzi a kötést.
Az olyan aktív tevékenységeket, mint pl. munkát, sport és szabadidő eltöltését a kötéssel nem korlátozzuk, hanem inkább támogatjuk. A vízálló fajtával probléma mentesen zuhanyozhatunk, vagy fürödhetünk anélkül, hogy a kötést cserélni kellene.

A felhelyezés utáni első 3-5 napon várható a Kineziológiai Tape elsődleges hatása. Az ennél hosszabb tartamú viselés során is még további pozitív hatás volt megfigyelhető.
Allergiás reakciók csak ritkán léptek fel, ezeket sok esetben az előzetes vagy éppen aktuális gyógyszerfogyasztás, valamint az esetleges erős alkoholfogyasztás és nikotinélvezet okozta.

A téves felhelyezés is vezethet negatív reakciókhoz. Ezért a kötést csak szakember helyezze fel, ill. az a beteg/sportoló is felhelyezheti magának, aki ezt megtanulta.

Trigger terápia

Ismerős? „Már megint görcsben van a nyakam, vállam, lapockám! Hülyét kapok…”

A triggerpontok kezelésének alapja, lehetősége, rendszere amerikai orvosok által került először alkalmazásra.

Témával kapcsolatos kutatások Janet G. Travell és David G. Simons nevéhez fűződnek.

A mozgás szervrendszerén belül, az izmokban létrejövő pontok – trigger-, vagy tenderpontok – nagyon sok esetben kiváltó okai a különböző területeken jelentkező fájdalmaknak. Ebben az esetben „csomókról” van szó az izomzatban, illetve az izom-ín átmenetnél, amely sokszor nem nagyobb mint egy borsó. Jellegzetessége azonban, hogy a triggerponthoz mindig tartozik egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik. Pl. musculus quadratus lumborum (ami a derekat forgatja és dönti) területén található triggerpont a sacroiliacalis (keresztcsonti)ízületbe kisugárzó fájdalmat okoz, így könnyen összekeverhető az ízület tényleges elváltozása miatti fájdalommal. A musculus trapesius (a nyak és lapocka között) triggerpontja a fej külső területén jelentkező fájdalmat válthat ki. Tenderpontok esetében pedig a „csomóhoz” tartozó fájdalom lokálisan jelentkezik. Ennek legjellegzetesebb példája a m. levator scapulae.

Trigger- és tenderpontok amellett, hogy helyi, vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak megnövelik az adott izom tónusát is, melynek hatására további panaszok/tünetek alakulhatnak ki. Pl.

 • ín túlterhelése, tendopathia;
 • porc- és szalagsérülés;
 • artrózis; kopás;
 • gerincpanaszok, rossz testtartás;
 • kisugárzó fájdalmak, bőrbe, izomba és ízületbe;
 • arc-, fog-, fej, hát, ágyéki, végtagi fájdalom;
 • zsibbadás, izomgyengeség.

Typaldos kötőszöveti terápia

FDM – Typaldos Fascia Disztorziós Modell

Mozgás szempontjából napjainkban két probléma foglalkoztatja leginkább az orvostudományt és a hétköznapi embereket. Az ízületi gyulladások- sérülései, és a porc kopások és sérülési.
De az anatómiai szemlélet, diagnózis (a test apró részleteire szedése) sok esetben nem ad megfelelő terápiát a gyógyuláshoz.
A testünket sejtek alkotják, a sejtek szöveteket stb… Tehát különféle szövetek váltakozása a síkban. Ebből a nézőpontból már forradalmias a gondolat, hogy a szövet elváltozásainak megfelelő kezelése a megoldás, rengetek mozgásszervi panasznak.

Mi is a kötőszövet?

A testet behálózó fascia (kötőszövet, izompólya) különleges része szervezetünknek. Mindenhol megtalálható, összeköti egymással a szerveket, a sejteket, illetve nélkülözhetetlen alapja a testi működéseknek. A fájdalom, mozgáskorlátozottság, ízületi mozgásterjedelem csökkenés, neurológiai panaszok, zavarok minden esetben a fascia hálózatos rendszerét is érintik.
Az elváltozás és az inaktivitás miatti szerkezeti átalakulások képesek panaszt okozni mind helyileg, mind pedig az érintett területtől távol.
Az FDM-nek speciális diagnosztikai elmélete van, amely figyelembe veszi a páciens gesztikulációját, a kórelőzményt és a fizikális vizsgálat során tapasztaltakat.

Stephen Typaldos egy amerikai sürgősségi orvos volt.
Typaldos által felépített módszer egy különleges nézőpontból, a fasciarendszer oldaláról szemléli és kezeli a megbetegedéseket. Typaldos rájött arra, hogy hasonló panaszokkal hozzá forduló Páciensek mindig ugyanazokat a gesztikulációkat, testi kommunikációkat használják. Ennek alapján dolgozott ki egy disztorziós modellt, amely a panaszokat egységes diagnosztikai rendszerbe csoportosítja. 6 különböző diszfunkciós csoportot állított fel:

Leggyakoribb esetek:

 • Porckorongsérv,
 • Krónikus deréktáji panaszok, ízületi kopások,
 • Teniszkönyök, golfkönyök,
 • Carpalis alagút szindróma,
 • Migrén, fejfájás,
 • Sportsérülések (rándulás, húzódás, zúzódás) stb.

Hát fascia kezelése

Térd fascia kezelés

Temporomandibuláris terápia

Kranio-temporomandibuláris ízület terápiája

Craniomandibuláris Diszfunkcióknak nevezzük azokat a zavarokat, amelyek a rágóízület működésével kapcsolatban vannak. A temporomandibularis ízület működésének zavarai, egyre inkább előtérbe kerül a fizioterápiában és az orvoslás területén. A hibás működés következtében az ízület felépítésében részt vevő képletek (pl. ízületi felszínek, discus, ízületi tok, szalagok), vagy a környező izmok (pl. rágóizmok, nyelvcsont feletti és alatti izmok), illetve a szomszédos testrészek területén bekövetkező változás zavarokat okoz az egész ízület, az egész rendszer működésében. Ízülettől távolabb eső területekre is kifejtve hatásukat, mint pl. fejfájás, fülzúgás stb. panaszokat produkálva. Emiatt számos kellemetlen tünet hátterében nagyon sokszor találhatjuk a rágóízület működésének zavarát. Panaszok, amelyek utalhatnak a rágóízület problémájára (néhány példa):

 • gyakori éjszakai fogcsikorgatás a rágóizmok tónusának fokozódásához vezet, amely pedig okozhat erős fejfájást, migrénes rohamokat,
 • gyakori vagy állandó fülzúgás (tinnitus),
 • gerinc görbületeinek saggitalis irányú változásai: fokozott cervicalis és lumbalis lordosis, fokozott thoracalis kyphosis
 • ízületi gyulladás (arthritis)
 • alsó végtag hosszkülönbségének változása
 • stressz
 • baleset
 • hosszú ideig tartó fogászati, szájsebészeti beavatkozások;
 • fejfájás
 • szájzár;
 • discus blokád;
 • látászavarok
 • arcfájdalmak;
 • nem specifikus fogfájdalmak;
 • nyelési zavarok;

Ha ezen panaszok, tünetek közül bármelyiket észleli, a terápia javasolt

Öntesztelés: cervicális gerincszakasz területén keletkezett elváltozás (legyen az a fiziológiás lordózis megváltozása, vagy az izmok – extenzor – spazmusának fokozódása) kifejti hatását a rágóízületre. Próbálja ki mindenki saját magán. Mi történik akkor, ha hátrahajtuk fejünket? Fej hátrahajtott helyzetében a rágóízület alkotásában részt vevő alsó állkapocs a felsőhöz képest hátrébb helyezkedik el, az ízületben nagyobb lesz a kompresszió. Hasonló kompresszió fokozódás figyelhető meg akkor is, ha a nyaki lordózis fokozott (amely bizony sok embernél jelen van). Ez a változás, a kompresszió negatívan fejti ki hatását a rágóízületre. Annak működése rosszabbodik, pl. finom krepitáció, ízületi fájdalom, fogfájás, esetleg fülzúgás, szédülés, fej- és/vagy arcfájdalom jelentkezhet. A rágás, a rágómozgások változnak, amely az izmok tónusának fokozódásához, triggerpontok kialakulásához ezzel pedig további kelemetlen tünetekhez vezethetnek pl. a rágóizmok, mimikai izmok, nyakizmok területén.

Access Bar kezelés

Megengedem magamnak, hogy megérintsen a Csoda?

Örömmel tudatjuk Önökkel, Veletek, hogy új terápia érhető el nálunk, mégpedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Access Bar kezelés.

Gary Douglas, az Access Consciousness® alapítója, és talán ő az egyedüli, aki eddig definiálta, hogy mi ez? Az ő szavaival „A tudatosság magába foglal mindent, és nem ítél semmit!” Mennyire lenne más az életed ítélkezés nélkül? Mi lenne, ha nem irányítana valamilyen rögzített külső szabályrendszer, hogy mi a jó vagy a rossz? Mi lenne, ha megvolnának az eszközeid arra, hogy ne ítélkezz magadon? Lehet, hogy elképzelhetetlen módon kinyílna az életed? Az enyémmel ez történt!

Számunkra egy olyan eszköz, amit a nagyobb tudatosság előmozdítására fejlesztettek ki.
A tudatosság az a képesség, amely által folyamatosan ráébredünk a lehetőségekre, a több választásra.
Segít elkezdeni alakítani az életedet túl azon az énen, akinek eddig gondoltad magad.

Ha végtelen lényként működünk, mennyi minden lehetséges számunkra???
Véges lényként hajlamosak vagyunk arra, hogy gondolatok, érzések és érzelmek irányítsanak. Az Access Consciousness® ezekből fakadó polaritástól segít megszabadulni.

32 pont van a fejeden (pl: pénz, kontroll, kreativitás, szomorúság, öröm, szexualitás, öregedés, stb.), amit ha gyengéden megérintenek, nyugodtan el tudjuk engedni mindazt, ami miatt képtelenek vagyunk az el/befogadásra! Ezek a pontok tartalmazzák mindazokat a gondolatokat, ötleteket, hiedelmeket, érzelmeket, tényezőket, amiket életek során eltároltunk.

Talán itt az alkalom, hogy elengedjünk mindent és megtanuljunk befogadni.

Kezelésenként 60 perc/ 6000Ft bevezető áron.

„Sok ezren tették már fel a kérdést maguknak: Mi lehetnék, mit tudnék tenni, mim lehetne, mit tudnék alkotni és létrehozni, amellyel az életemet és a világot egy jobb hellyé tehetném?
Mit érzékelhetnék, mit tudnék, és mi lehetnék, hogy érdemes legyen élni az életem?”