FDM-Typaldos kötőszöveti terápia

FDM – Typaldos Fascia Disztorziós Modell

Mozgás szempontjából napjainkban két probléma foglalkoztatja leginkább az orvostudományt és a hétköznapi embereket. Az ízületi gyulladások- sérülései, és a porc kopások és sérülési.
De az anatómiai szemlélet, diagnózis (a test apró részleteire szedése) sok esetben nem ad megfelelő terápiát a gyógyuláshoz.
A testünket sejtek alkotják, a sejtek szöveteket stb… Tehát különféle szövetek váltakozása a síkban. Ebből a nézőpontból már forradalmias a gondolat, hogy a szövet elváltozásainak megfelelő kezelése a megoldás, rengetek mozgásszervi panasznak.

Mi is a kötőszövet?

A testet behálózó fascia (kötőszövet, izompólya) különleges része szervezetünknek. Mindenhol megtalálható, összeköti egymással a szerveket, a sejteket, illetve nélkülözhetetlen alapja a testi működéseknek. A fájdalom, mozgáskorlátozottság, ízületi mozgásterjedelem csökkenés, neurológiai panaszok, zavarok minden esetben a fascia hálózatos rendszerét is érintik.
Az elváltozás és az inaktivitás miatti szerkezeti átalakulások képesek panaszt okozni mind helyileg, mind pedig az érintett területtől távol.
Az FDM-nek speciális diagnosztikai elmélete van, amely figyelembe veszi a páciens gesztikulációját, a kórelőzményt és a fizikális vizsgálat során tapasztaltakat.

Stephen Typaldos egy amerikai sürgősségi orvos volt.
Typaldos által felépített módszer egy különleges nézőpontból, a fasciarendszer oldaláról szemléli és kezeli a megbetegedéseket. Typaldos rájött arra, hogy hasonló panaszokkal hozzá forduló Páciensek mindig ugyanazokat a gesztikulációkat, testi kommunikációkat használják. Ennek alapján dolgozott ki egy disztorziós modellt, amely a panaszokat egységes diagnosztikai rendszerbe csoportosítja. 6 különböző diszfunkciós csoportot állított fel:

Leggyakoribb esetek:

  • Porckorongsérv,
  • Krónikus deréktáji panaszok, ízületi kopások,
  • Teniszkönyök, golfkönyök,
  • Carpalis alagút szindróma,
  • Migrén, fejfájás,
  • Sportsérülések (rándulás, húzódás, zúzódás) stb.